Pravila de rugăciune Bogorodicinaia (Nascatoare de Dumnezeu)

935019_128252844051988_94958482_n (adică citirea de 150 de ori a cântării aduse din ceruri de către aranghelul  Gavril ca închinăciune Preasfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu)

,,Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te! Ceea ce ești plină de har, Marie, Domnul este cu Tine. Binecuvântată ești Tu între femei și binecuvântat este rodul păntecelui Tău, că ai născut pre Mântuitorul sufletelor noastre”.

Aceasta pravila a fost dată de Maica Domnului Însăși, în veacul al VII-lea, și odinioară era săvârșită de către toți creștinii. Mai pe urmă însă a fost uitată.

Preacuviosul Serafim de Sarov a amintit de acea pravilă. În chilia lui s-a găsit o cărtăcică veche cu descrierea minunilor petrecute cu oamenii care împlineau această pravilă.

Citirea de 150 de ori a rugăciunii ,,Bogorodicinia” îi aduce creștinului un mare folos. Domnul ne-a arătat cât de puternică este rugăciunea Preacuratei Sale Maici înaintea Lui și cât de grabnic este ajutorul acordat de Ea:

în împrejurile cele mai grele și cu totul pe neașteptate Ea  ne întinde mâna Sa izbăvitoare…

Citirea de 150 de ori a rugăciunii ,,Bogorodicinaia” îndepărtează mânia lui Dumnezeu și uneori chiar verdictul Judecătorului Cunoscător -de- inimi este amânat.

O, ce mare îndrăzneală! ,,Bogorodicinaia” din focul patimilor ne scoate, din fundul beznei ne ridică; cu această rugăciune nicicând nu vom arde, cei tulburați sufletește ne vom tămădui, cei întinați cu păcatele ne vom curăți, cei omorâți de patimi vom învia și vom cânta cu bucurie: ,,Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te!…

La începutul acestei pravile se citesc rugăciunile: ,,Tatăl nostru”, ,,Ușa milostivirii”, rugăciunea pentru părintele duhovnicesc și de mântuire:

*

Tatăl nostru care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău, vie Împărăția Ta facă-se voia Ta, precum în cer așa și pre pământ. Pâinea noastră cea spre ființă dă-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă grșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. ȘI nu ne duce pre noi în ispită, ci ne izbăvește de cel viclean.

*

„Ușa milostivirii deschidene-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, ca să nu pierim noi cei ce nădăjduim întru Tine din nevoi, că Tu ești mântuirea neamlui creștinesc”.

Măntuiește, Doamne, pre părintelui meu duhovnicesc (numele….) și pre toți fiii lui duhovnicești și pre frații noștri întru Hristos și pre toate rudeniila cele după duh și după trup, întărește-i, apără-i și miluiește-i, dă-le mângăiere în scârbe și vindecare de boale. Doamne! Trimite-i lui harul Sfântului Duh și pentru rugăciunile Născătoare de Dumnezeu ajută-ne, Doamne, să ne îndreptăm viața și să ne mântuim sufletele noastre. Amin!

Apoi, după fiecare zece rugăciuni ,,Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te!… citim o dată  ,,Ușa milostivirii”, după care ne rugăm la Maica Domnului după trebuințele fiecăruia, cu cuvintele noastre, adaugând următoarele cereri:

După primele zece:

O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, mîntuiește și păzește pre toți creștinii drept-slăvitori, sporește-le credința și pocăința, iar pre cei adormiți odihnește-i în veșnica slavă a Domnului nostru.

După douăzeci:

O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-i și întoarce-i în Biserica Ortodoxă pre cei rătăciți și căzuți robi ai Tăi (numele).

După treizeci:

O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-l și păzește-l pre părintele meu duhovnicesc (numele) și cu sfinte rugăciunile lui miluiește-mă pre mine, păcătosul.

După patruzeci:

O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, potolește întristările noastre și trimite mângâiere celor scârbiți și bolnavi robi ai Tăi (numele).

După cincizeci:

O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, izbăvește-mă de ispite și de tot răul și năpăstuirile.

După șaizeci:

O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, ajută-mă să săvârșesc toate lucrările mele întru slava lui Dumnezeu spre folosul celor apropiați.

După șaptezeci:

O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, păzete-mă de tot răul și acoperă-mă cu cinstitul Tău omofor.

După optzeci:

O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, înviază sufletul meu și dăruiește-mi statornică rugăciune către Tine.

După nouăzeci:

O preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, ajută-mi cu milostivirea Fiului Tău și a Stăpânului nostru, ca să-mi trimită harul rugăciunii celei arzătoare și osârdnice.

După o sută:

O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, înduplecă-L pre Domnul nostru Iisus Hristos să mă miluiască pre mine, păcătosul, să-mi ierte toate păcatele și să mântuiască păcătosul meu suflet.

După o sută zece:

O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, aprinde-mă cu iubirea Ta, întărește-mă în credință și luminează ochii mei întunecați cu păcatele.

După o sută douăzeci:

O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, izbăveștemă de gânduri deșarte și dăruiește-mi cuget și inimă avântate spre mântuire.

După o sută treizeci:

O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, trimite-mi pace sufletească, odihnă și sănătate trupească.

După o sută patruzeci:

O, Presfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, dăruiește-mi sfârșit pașnic și netulburat și călăuzește-mi sufletul prin vămile cele înfricoșătoare.

După o sută cincizeci: O, Preasfântă Stăpână Născătoare de Dumnezeu, fii mie, Maică a lui Dumnezeu, zid nebiruit și păzitoare puternică, nu mă depărta pre mine, păcătosul și nevrednicul, care alerg la împărătescul Tău acoperământ, căci tu ești nădejdea creștinilor și adăpostirea păcătoșilor.

La sfârșitul Pravilei de rugăciuni rostim:

Cuvine-se cu adevărat să  Te fericim Pre Tine, Născătoare de Dumnezeu, Cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât herumii și mai slăvită fără asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pre Dumnezeu-Cuvântul ai nîscut, pre Tine, Cea cu adevărat Născătoare de dumnezeu, Te mărim.

Slavă tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor.

Amin.

Doamne miluiește!

Doamne miluiește!

Doamne miluiește!

Întărește, Dumnezeule, sfânta și dreapta credință a pravoslavnicilor creștini, și sfânta Biserica Ta în vecii vecilor!

13 comentarii la „Pravila de rugăciune Bogorodicinaia (Nascatoare de Dumnezeu)”

 1. PREASFANTA NASCATOARE DE DUMNEZEU,AI MILA SI INDURARE DE MINE SI FAM MEA,DE TOTI CEI BOLNAVI,DE COPIII ORFANI SI BATRANII NEPUTINCIOSI.DARUIESTE-NE PACE SI LINISTE SUFLETEASCA,SANATATE SI MANTUIRE.

 2. Să vă audă Dumnezeu cel Bun!

 3. Si daca nu ai duhovnic? Nu poti face pravila de rugaciune?

 4. De ce nu răspunde nimeni? Cu ce deranjează întrebările?

  • Dede,
   Se poate face rugaciunea si cu duhovnic si fara. Numai ca e esential sa ai duhovnic pentru a te mantui. Rugaciuni scurte prin care obtinem ajutorul lui Dumnezeu se pot face oricand si oricum, dar pe cei care se spovedesc si se curata de pacate prin Taina Spovedaniei ii asculta Dumnezeu mai mult.

  • Daniel Grigore a spus:

   Roagã-te omule, Roagã-te cum poţi şi te vei ruga cum trebuie. Sã -ţi ajute Dumnezeu sã–ţi gãteşti şi un duhovnic bun. Cel mai pãcãtos om. Daniel

 5. Vorbiti cu un preot nu cu mine. Eu sun mirean ca si dvs.

 6. cosaru a spus:

  Sunt vorbitor de limba romana.Nu pricep cuvintele de origine
  habar nam care cum bogodoricinaia si altele.Daca sunteti
  dintro biserica de limba romana faceti bine si vorbiti doar asa.Daca e o biserica de amestecatura intre vorbiri de doua sau mai multe limbi e altceva.Am vazut multe fete cu nasuri
  si urechi lungi.Poate ca e amestecatura de turci si alte neamuri cum am citit pe net.Cumani,tatari,turci din Rusia , bulgari,rusi,tigani,mocani din Carpati si mocani din Balcani.
  Toti au fost luati sub „crestere” de oameni priceputi si acuma
  suntem vorbitorii unei limbi romanice.Acesti oameni priceputi poate au fost mereu in lume.Biserica nu !Asa ca mai
  usor cu gura mare ca nu stiu cat de buni sunteti dv. si doar dv. Baniiii din care traiti tot de la oamenii priceputi vin.Ei da
  se pricep la toate.Pentru ca informatia libera e LEGEA lor.
  Dv. ca mirean cum spuneti mai sus dar credincios nevoie mare faceti o fapta buna si scrieti mult pe blog sa binevoiasca
  sefiii a pune in biserici scaune,iar slujbele unde vin oameni sa
  fie de bun-simt eu stiu cel mult un ceas ca vin oameni batrani
  si oamenii mai au si altele de facut.E destul ca sa fie mai bine.

  • ,,Bogorodicinia” din slavona se traduce prin „Nascatoare de Dumnezeu”.
   Poate ca autorul articolului ar fi trebuit sa precizeze.

  • Costas a spus:

   Mai nea corsarul,ești dus cu pluta sau ai intrat aici sa faci mișto,cum adică sa reducă slujba la o ora,ar fi sa intri tu in o casa care are o USA de 70 cm si sa-ți taie ți-e din corp sa poți sa intri.

 7. adrian a spus:

  Se poate face pravila de 50 ori, cu binecuvantarea duhovnicului.