Sfantul Emilian Marturisitorul, episcopul Cizicului

Sfantul Emilian a slujit ca episcop al cetatii Cizicului, in timpul domniei imparatului. Leon Armeanul (813-820). Nevoind sa se supuna decretelor date de acest imparat, prin care se cerea scoaterea icoanelor din biserici, Emilian a fost supus la chinuri grele. Sfantul Emilian a petrecut in surghiun timp de cinci ani, indurand dureri si umiliri de nedescris pentru marturisirea lui ortodoxa. A murit ca martir. Alaturi de alti episcopi.

Emilian, marturisitorul lui Hristos, a trait pe vremea imparatiei lui Leon Armeanul, luptatorul impotriva icoanelor, si fiind el episcop al Cizicului, de multe ori a fost silit sa se lepede de inchinarea cinstitelor si sfintelor icoane, dar nu s-a supus, ci petrecea neclintit intru ispravile Sfintilor Parinti. Pentru aceea a suferit multe chinuri si surghiunii de la eretici si pe toate le rabda cu bucurie, avand nadejdea ca pentru necazurile cele vremelnice va dobandi bunatatile cele vesnice. Si astfel, prin grele patimiri si prin rele chinuri fiind stramtorat, a adormit intru Domnul in surghiun si s-a incoronat cu cununa marturisirii.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Miron, facatorul de minuni, episcopul Cretei;
– Sfantului Cuvios Parinte Teodor, egumenul de la Oronon;
– Sfintilor Mucenici Elefterie si Leonid;
– A zece sfinti pustnici din Egipt;
– A doi sfinti mucenici din Tir;
– Sfantului Mucenic Stirachie;
– Sfantului Mucenic Anastasie bulgarul;
– Sfantului Mucenic Triandafil Zagoreul.

Troparul Sfantului Ierarh Emilian Marturisitorul

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarhe Emilian, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Condacul Sfantului Ierarh Emilian Marturisitorul

Pe tine, cel ce te-ai aratat viteaz aparator al Treimii, te mareste, cantandu-te, Biserica, pentru care ai si patimit, Sfinte Mucenice Emilian. Pentru aceea cinstim pomenirea ta, caci ne izbavesti de napadirea cea paganeasca pe noi, robii tai.

Anunțuri