Sfantul Mucenic Pantelimon

Sfantul Mucenic Pantelimon s-a nascut in anul 284 in orasul Nicomidia. A trait in timpul imparatului Maximian (286-305). La nastere a primit numele de Pantoleon, care inseamna „cel in toate puternic ca un leu”, un nume pagan, caci tatal sau impartasea credinta in zei. Insa Evula, mama sa, era crestina. Aceasta moare la putini ani de la nasterea lui Pantoleon. La indemnul tatalui sau termina Scoala de Medicina din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin. Afla de la preotul Ermolae ca Hristos este singurul doctor adevarat. Dupa ce ridica din moarte un copil care fusese muscat de o naparca, prin chemarea lui Hristos, cere sa fie botezat. Dupa ce primeste botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care inseamna „cel cu totul milostiv”.  Sfantul Pantelimon ajunge dupa putina vreme la o cunoastere desavarsita a artei medicale, incat, imparatul Maximian care ii remarcase calitatile, intentiona sa il ia la palat ca medic particular. Dupa ce a vindecat un orb, imparatul i-a cerut lui Pantelimon sa renunte la credinta crestina. Pentru ca a refuzat, sfantului Pantelimon i s-a taiat capul.  In loc de sange, a curs lapte din  trupul sau.  Din anul 303, anul mortii sale, Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tamaduitor al bolnavilor, mai multe spitale si asezaminte poarta numele sau. Sfantul Mucenic Pantelimon este chemat in rugaciuni de catre preotii Bisericii la Sfintirea Apei si la Taina Sfantului Maslu, impreuna cu Sfantul Sfintit Mucenic Ermolae si cu ceilalti sfinti doctori fara de arginti si facatori de minuni.

Mentionam ca la Manastirea Rusicon din Muntele Athos, se afla Capul Sfantului Pantelimon. Moastele Sfantului Pantelimon sunt prezente si in Catedrala din Constanta, Catedrala Episcopala din Galati, Catedrala Mitropolitana din Iasi, Manastirea Oasa din Alba Iulia si in mai multe biserici din Bucuresti : Biserica Sfantul Stelian Lucaci (str. Logofat Udriste), Biserica Sfantul Dumitru Posta (in spatele Muzeului de Istorie a Romaniei), Manastirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfantul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfantul Alexie (Calea Serban Voda, nr. 123), Biserica Sfantul Pantelimon (str. Iancu Capitan, nr. 24).

Cum putem sa ne asemanam Sfantului Pantelimon?

La aceasta intrebare, Parintele Teofil Paraian raspunde: „Nu suntem doctori, nu suntem tamaduitori, dar mangaietori putem fi, alinatori de suferinta cu putere omeneasca, asta o putem face si noi. Si daca facem cele la masurile noastre, face si Dumnezeu prin noi ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastra. Si atunci, iata ca suntem si noi pe calea Sfantului Mare Mucenic Pantelimon…”

Sfantul Pantelimon

Sfantul Pantelimon

Sfantul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti ai Bisericii lui Hristos. Pomenit in data de 27 iulie, acest sfant este adesea numit „doctor fara de arginti”, aratandu-se prin aceasta cum ca el n-a umblat dupa averi si s-a multumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui si nu cerea de la nimeni sa-i plateasca pentru binefacerile facute. Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si crestin urmator lui Hristos.

Sfantul Pantelimon – o viata inchinata slujirii aproapelui

Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon a trait in vremea imparatului Maximian Galeriu si era originar din cetatea Nicomidiei. El a vazut lumina zilei in anul 284, dintr-un tata pagan, senator la curtea imparatului, si o mama crestina. Primul sau nume a fost „Pantoleon”, adica „cel in toate puternic ca un leu”. Mama lui Pantoleon, Evula, il iubea pe Hristos in taina, numindu-se crestina. Ea ii vorbea despre implinirea sufletului si despre tainele credintei in nemurire.

Sfantul Mucenic Pantelimon

Atras de invatatura crestina, ca urmare a influentei dragostei mamei sale, acesta va inceta a mai cerceta caile sfinte o data cu moartea acesteia. Filosofia ii va prinde mai mult atentia. Dupa moartea mamei, tatal a dat copilul la scolile pagane ale timpului. A terminat cu succes Scoala de Medicina la Nicomidia. Mai apoi, tanarul Pantelimon a fost incredintat, spre ucenicie, medicului Eufrosin. Dobandind multe cunostinte si o intelepciune aleasa a practicarii medicinei, el a fost remarcat de imparat, care l-a si ales drept medic al sau. Dumnezeu va aparea din nou in inima tanarului doctor, facandu-l sa-si doreasca cu ardoare Botezul in Hristos. Schimbarea cea mai mare din viata lui Pantelimon a avut loc in momentul intalnirii acestuia cu batranul crestin Ermolae, care a aratat celui dintai cum doar Hristos binevoieste a vindeca, prin sau mai presus de oameni. Trecand zilnic prin fata curtii preotului unei biserici din Nicomidia – Sfantul Ermolae – tanarul Pantoleon a fost chemat odata sa intre inauntru. Batranul Ermolae incepu apoi sa-l invete ca numai Hristos este singurul doctor adevarat, al sufletelor si al trupurilor. Vizitele la acesta au urmat pentru mai mult timp. Intr-o zi, pe cand se intorcea de la Eufrosin, Pantoleon gasi pe drum un copil mort, muscat de o naparca. Vrand sa probeze adevarul cuvintelor lui Ermolae, el chema in ajutor numele lui Hristos si indata copilul se ridica, iar naparca muri. Aceasta a dus la botezarea tanarului Pantelimon. Va primi numele de Pantelimon care inseamna „cel cu totul milostiv”. Dupa primirea Sfantului Botez, mai multe vindecari facea Pantelimon, boli incurabile si neputinte nespuse pierind in fata iubirii si credintei sale. Marele Pantelimon face minuni atat prin harul primit, cat si prin tratamentele pe care le da celor bolnavi. Drept urmare a milosteniei sale, el si-a impartit toata averea saracilor, iar celor pe care ii vindeca de boli si neputinte, nu le cerea nimic drept plata. De aici i se trage si numele „doctor fara de arginti”. Din cauza ca era cautat de multi bolnavi, ceilalti medici din Nicomidia devenisera invidiosi pe el si, fiindca ingrijise un crestin tocmai chinuit din ordinul imparatului, ei profitara de ocazie pentru a-l denunta pe Pantoleon la imparat. Pentru credinta si dragostea tanarului Pantelimon fata de Hristos, imparatul Maximian porunceste ca acesta sa fie supus unor chinuri groaznice, dupa care decide sa-i fie taiat capul.

Sfantul Mucenic Pantelimon

Tanarul a fost legat de un stalp si trupul i-a fost sfasiat cu gheare de fier, iar ranile arse cu faclii aprinse.Insa tortele s-au stins, iar ranile sfantului s-au vindecat. A fost scufundat in plumb topit si aruncat in mare, legat de un pietroi. L-au aruncat apoi fiarelor salbatice, dar acestea s-au aratat blande. Imparatul s-a infuriat si a dat ordin ca sfantul sa fie legat de o roata cu lame ascutite, care, rostogolindu-se de la inaltime, in fata intregului oras, sa-l omoare. Hristos l-a eliberat pe sfantul mucenic, in rostogolirea rotii, roata strivind un mare numar de necredinciosi. Maximian a dat ordin ca Pantoleon sa fie decapitat, iar trupul sa fie dat in foc. In momentul mortii sale, din cer s-a auzit cuvantul: „Slujitor credincios, dorinta ta va fi acum indeplinita, portile cerului iti sunt deschise, cununa ta e pregatita. Vei fi de-acum inainte adapost deznadajduitilor, ajutor celor incercati, doctor bolnavilor si teroare demonilor. De aceea, numele tau nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon.” Pantelimon, doctorul cel bun si nerapitor de averi, a mucenicit pentru dragostea sa fata de Hristos, fiind decapitat din ordinul imparatului. Se spune de catre Traditia crestina, cum ca in momentul decapitarii sfantului, din rana lui nu a curs sange, ci lapte, iar maslinul de care a fost legat a rodit in acel moment. Spre a nu lua crestinii cinstitul trup al sfantului, acestuia i s-a dat foc, insa o alta minune a marturisit vrednicia aceluia. Credinciosii au scos din cenusa trupul neatins de foc al lui Pantelimon si l-au ingropat cu mare cinste, pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul, in anul 303.

Sfantul Pantelimon si noi, urmatorii acestuia.

Parintele Teofil Paraianu, vorbind despre Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, spune: „E buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin cuvant, e buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin gand, e buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin laudele randuite de Biserica, e buna cinstirea pe care o aducem oricarui sfant sub indrumarea Bisericii noastre, dar, iubiti credinciosi, cea mai de capetenie cinstire pe care i-o putem aduce unui sfant, este sa ne asemanam cu el. Nu suntem doctori, nu suntem tamaduitori, dar mangaietori putem fi, alinatori de suferinta cu putere omeneasca, cu dorinta de bine pentru cel care sufera, asta o putem face si noi; si daca facem cele la masurile noastre, face si Dumnezeu prin noi, ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastra. Si atunci, iata ca suntem si noi pe calea Sfantului Mare Mucenic Pantelimon.”

Sfantul Mucenic Pantelimon

Parintele Arsenie Boca are un frumos cuvant, care zice: „Sa ai intelegere fata de neputinta omeneasca.” Drept aceea, sa fim ingaduitori, sa fim iertatori, sa fim binevoitori si atunci suntem, cu siguranta, mergatori pe calea Sfantului Mare Mucenic, doctor fara de arginti si tamaduitor Pantelimon. Sa rostim des aceasta scurt rugaciune, inaintea icoanei sale: „Purtatorule de chinuri, Sfinte si tamaduitorule Pantelimoane, roaga pe milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.”

Moastele Sfantului Pantelimon

Moastele Sfantului Pantelimon sunt imprastiate in toata lumea crestina, multimi de credinciosi gasind mangaiere si tamaduire la acestea, spre care Dumnezeu se milostiveste ca spre un lucru drag, ca spre „prietenul” Sau, doctorul Pantelimon. Multe lacase de cult, biserici si manastiri, cabinete si asociatii medicale, sunt puse sub ocrotirea Sfantului Pantelimon. Atat in afara tarii, cat si la noi, moastele Sfantului Pantelimon, aduc neincetate bucurii si tamaduiri. Catedrala Episcopala din Galati si Catedrala Mitropolitana din Iasi pastreza, cu mare bucurie, cate o particica din Sfintele sale Moaste. In Bucuresti, multe biserici s-au invrednicit de darul cel mare al prezentei unei particele din Moastele Sfantului Pantelimon. Acestea sunt urmatoarlee: Biserica Sfantul Stelian Lucaci (str. Logofat Udriste), Biserica Sfantul Dumitru Posta (in spatele Muzeului de Istorie a Romaniei),Manastirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfantul Antonie cel Mare ((Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfantul Alexie (Calea Serban Voda, nr. 123), Biserica Sfantul Pantelimon (str. Iancu Capitan, nr. 24).

141428_paraclisul-sfantului-pantelimon

Paraclisul Sfantului Pantelimon (27 iulie)

 

Rugaciunile incepatoare

Troparul

Purtatorule de chinuri, Sfinte si tamaduitorule Pantelimoane, roaga pe Milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

Slava… Si acum… asemenea:

Nu vom tacea, de Dumnezeu Nascatoare, a spune pururea puterea ta noi, nevrednicii, ca de nu ai fi stat tu inainte rugandu-te, cine ne-ar fi scapat pe noi de atatea primejdii, sau cine ne-ar fi pazit pe noi pana acum slobozi ? Noi de la tine, Stapana, nu ne vom departa, ca tu mantuiesti pe robii tai pururea din toate nevoile.

Psalmul 50

Canonul Sf. Mc. Pantelimon

Cantarea I
Pe Faraon, cel ce se purta in car, l-a cufundat toiagul lui „Moise, cel ce a facut minuni oarecand, in chipul Crucii lovind si despartind marea si pe Israel fugaritul si mergatorul pedestru la izbavit; pe cel ce canta cantare lui Dumnezeu”.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Purtatorule de chinuri, cel ce in ceata doctorilor fara de arginti stralucesti cu slava, cercetand neputintele celor bolnavi, vino si in intampinarea noastra si ne daruieste noua grabnica tamaduire sufleteasca si trupeasca.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu blandetea ca si cu o platosa te-ai pazit de sagetile celui rau si cu smerita cugetare ai biruit toate uneltirile vrajmasului, pe care il alunga si de la cei ce te cinstesc pe tine.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Rugaciunile maicii tale au fost primite de Datatorul a toata buna daruire si in ceata ostasilor lui Hristos ai fost chemat, ca sa biruiesti toata trufia celui rau.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Ca Una Ce ai nascut noua pe Pomul vietii, cu roadele rugaciunilor Tale ne hraneste, intarindu-ne impotriva vicleniilor celui rau.

Cantarea a III-a
„Tu esti taria mea, Doamne, Tu si puterea mea, Tu, Dumnezeul meu, Tu bucuria mea, Cel Ce n-ai lasat sanurile parintesti si a noastra saracie ai cercetat-o. Pentru aceasta, cu profetul Avacum, strig catre Tine: Slava puterii Tale, iubitorule de oameni.”

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Prin glasul Sfantului Ermolae, Hristos te-a chemat de pe caile paganatatii si te-a numarat in ceata alesilor Lui, ca sa te rogi si pentru sufletele noastre.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Numai prin rugaciune ai inviat pe copilul muscat de vipera si te-ai botezat in numele Treimii catre Care Te si roaga sa ne innoiasca prin pocainta haina sufletului cea intinata de multe pacate.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Ostenitu-te-ai a scoate pe tatal tau de pe caile ratacirii si Domnul minunat a lucrat venirea lui la credinta impreuna cu a unui orb tamaduit de tine; pe noi, cei orbiti de multe pacate, ne scoate la lumina cunostintei de Dumnezeu.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Ploaia intristarii o risipeste din sufletul meu si imi da a-Ti aduce Tie ploaie de laude dumnezeiesti.

Apoi aceste stihiri:
Ca o stea stralucesti pe cerul Ortodoxiei, cu razele tamaduirilor tale alungand intunericul bolilor si picurand bucurie in sufletele cele insetate de Hristos.

Maica Luminii, deschide-mi usa pocaintei mai inainte de a fi prins de lupul cel intelegator.

Sedealna
glas 2, podobie: Ceea ce esti rugatoare calda…
Ca un ostas viteaz al lui Hristos ai stat impotriva viforului paganilor si cu sabia rugaciunii ai taiat toate mrejele celui rau, fiind numarat in ceata mucenicilor Domnului, care revarsa rauri de vindecari tuturor.

Cantarea a IV-a
„Nepazind poruncile Tale Stapane, cu mintea mea intrand in patimile desfatarilor, am fost golit de har si pentru rani zac gol; ci ma rog Tie, Mantuitorule, mantuieste-ma !”.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca un nor luminos te-ai ivit pe cerul Bisericii si trimiti ploaia tamaduirilor celor insetati de milostivirea Cuvantului care alearga la a ta rugaciune.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu rabdare ai suferit chinurile gatite tie de pagani si ca un stalp de foc te-ai inaltat intru rugaciune, luminand pe cei ce alergau la acoperamantul tamaduirilor tale.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Dispretuit-ai maririle lumesti cu care erai ispitit si ai alergat catre slava cea dumnezeiasca, ravnind a te uni cu Hristos mai adevarat in ziua cea nesfarsita a Imparatiei Sale.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Sufletul meu cel ranit de sageata pacatului il inviaza cu a Ta rugaciune, ca Una Ce ai nascut pe Invierea noastra.

Cantarea a V-a
„Cautand cu ochiul Tau cel neadormit , milostiveste-Te spre mine, cel cuprins de dormitarea trandaviei, si care slujesc somnului desfatarilor in patul patimilor; Cel Ce ti-ai plecat capul pe Cruce si Te-ai trezit de bunavoie, micsorand Hristoase, noaptea pacatului, Cel Ce esti lumina dreptatii”.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe lemn ai fost spanzurat pentru Cel Ce pe Cruce S-a rastignit ca sa ridice pe Adam din caderea cea cumplita si Care primeste rugaciunile tale pentru izbavirea noastra din rautati.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu fiare ai fost sfasiat si vrajmasul a fost sfasiat de manie vazand rabdarea ta, intru care intareste si sufletele noastre slabanogite de pacat.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Cu faclii ai fost ars si te-ai izbavit de focul cel vesnic, zburand mai apoi cu indrazneala catre Focul Cel vesnic, pe Care roaga-L sa aprinda si sufletele noastre cu dorirea celor ceresti.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Izgoneste din inima mea toata pofta cea lumeasca, care ma desparte pe mine de dorirea Adevarului.

Cantarea a VI-a
Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui voi spune mahnirile mele; ca sufletul meu s-a umplut de rautati si viata mea s-a apropiat de iad. Dar ca Iona ma rog: Dumnezeule, din stricaciune scoate-ma.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu faclii ai fost ars, dar ai parins in multe suflete flacara credintei, facandu-se ei propovaduitori ai minunilor tale .

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
In cazanul cu plumb topit ai fost aruncat, dar Hristos te-a pazit nevatamat pe tine, cel ce ai topit toata inselaciunea vrajmasului cu focul rugaciunii tale.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
In mare ai fost aruncat cu o piatra legata de gat, dar Cel Ce a zidit adancurile si stapaneste cu puterea Sa marile te-a pazit nevatamat si pentru rugaciunile tale ne scoate si pe noi din marea necazurilor.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Stinge vapaia rautatilor mele cu apa rugaciunilor Tale, ca Una Ce ne-ai nascut noua pe Izvorul Cel nesecat al milostivirii.

Apoi aceste stihiri:
Prin focul multor chinuri trecand, te-a pazit Hristos nevatamat ca pe un mielusel al Sau fara prihana, si te-a mutat intru slava in lacasurile ceresti ca sa te rogi pentru cei ce te cinstesc pe tine.

Preacurata, care, prin cuvant, negrait ai nascut pe Cuvantul in zilele cele mai de apoi, roaga-te Lui, ca Una Ce ai indraznire de Maica.

Condacul

Urmator fiind Celui milostiv, si dar de tamaduiri de la Dansul luand, purtatorule de chinuri si mucenice al lui Hristos Dumnezeu, cu rugaciunile tale bolile noastre cele sufletesti vindeca-le, gonind pururea smintelile luptatorului, de la cei ce striga cu credinta: Mantuieste-ne pe noi, Doamne.

Prochimen (glasul al 4-lea):
Minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai, Dumnezeu lui Israil.

Stih: Sfintilor celor ce sunt in pamantul Lui, minunate a facut Domnul toate voile intru dansii.

Din Evanghelia de la Luca (21: 12-19) citire

Zis-a Domnul:

12. Dar, mai inainte de toate acestea, isi vor pune mainile pe voi si va vor prigoni, dandu-va in sinagogi si in temnite, ducandu-va la imparati si la dregatori, pentru numele Meu. 13. Si va fi voua spre marturie. 14. Puneti deci in inimile voastre sa nu ganditi de mai inainte ce veti raspunde; 15. Caci Eu va voi da gura si intelepciune, careia nu-i vor putea sta impotriva, nici sa-i raspunda toti potrivnicii vostri. 16. Si veti fi dati si de parinti si de frati si de neamuri si de prieteni, si vor ucide dintre voi. 17. Si veti fi urati de toti pentru numele Meu. 18. Si par din capul vostru nu va pieri. 19. Prin rabdarea voastra veti dobandi sufletele voastre.

Stih: Miluieste-ma, Dumnezeule…

Slava… glas 2:
Pentru rugaciunile Mucenicului Tau, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Si acum…
Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea gresalelor noastre.

Stihira, glas 6 (forma glasului 2), podobie: “Toata nadejdea…”

Stih: Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale curateste faradelegile noastre.
Cu ravna ai dezradacinat spinii cugetarii paganesti din pamantul inimilor si trupurile cele garbovite de boala ai vindecat, rugandu-te acum pentru tamaduirea noastra desavarsita.

Mantuieste, Dumnezeule, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta, cerceteaza lumea Ta cu mila si cu indurari, inalta fruntea crestinilor ortodocsi si trimite peste noi milele Tale cele bogate; pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; cu ocrotirile cinstitelor, cerestilor netrupesti Puteri; pentru rugaciunile cinstitului, maritului Prooroc, Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan; ale Sfintilor, maritilor si intru tot laudatilor Apostoli; ale tuturor sfintilor sfintitilor ierarhi; ale sfintilor, maritilor si bunilor biruitori mucenici; ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor Parintilor nostri, ale Sfintilor (N), a caror pomenire o savarsim, ale Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, ale sfintilor si dreptilor dumnezeiesti Parinti Ioachim si Ana si pentru ale tuturor sfintilor; rugamu-ne, Mult-milostive Doamne, auzi-ne pe noi pacatosii, care ne rugam Tie, si ne miluieste pe noi.

Doamne, miluieste (de 12 ori).

Cantarea a VII-a
Chipului celui de aur neinchinandu-se tinerii lui Avraam, s-au lamurit ca aurul in topitoare; ca, in cuptorul cel de foc, ca intr-o camara luminata, dantuiau, cantand:
Binecuvantat esti, Dumnezeul parintilor nostri ! ”.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe roata cu cuie ai fost chinuit, dar a fost calcat vrajmasul mantuirii, pe care cu fulgerul rugaciunii tale il goneste de la cei ce se roaga tie cu credinta.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pentru dragostea catre Hristos si a celor necajiti te-ai jertfit, nesocotind tineretile tale, dar Mantuitorul ti-a daruit cununa vietii celei vesnice.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Tamaduiri mijlocesti tuturor celor chinuiti de boli si din vistieria milostivirii tale reversi daruri celor ce alearga la tine cu credinta.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
In corabia rugaciunii tale ma povatuieste catre limanurile cele bune ale mantuirii, ca sa ma izbavesc de alunecarea in adancul rautatii .

Cantarea a VIII-a
„Vazandu-Te soarele intins pe Cruce, si-a strand razele si tot pamantul s-a clatinat cu cutremur, Imparate al tuturor, vazandu-Te de voie patimind, Cel Ce esti din fire nepatimitor. Pentru aceasta, Te rog Hristoase: Tamaduieste ca un doctor patimile sufletului meu !”.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fermecator ai fost socotit de cei intunecati la minte, dar tu ai marit pe dascalul tau Ermolae, impreuna cu care te rogi acum sa ne izbavim de toata rautatea.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Glas din cer ti-a vestit noul nume de Pantelimon, caci aveai sa fii izvor de milostivire peste veacuri mangaind multe suflete necajite de neputintele trupului.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Capul ti s-a taiat pentru Cel Ce este Cap al Bisericii si lapte a curs din grumazul tau, minunand pe cei adunati la privelistea mortii tale.

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Ca Una Ce esti Candela a Imparatiei cerurilor, lumineaza si sufletele noastre cele ce ravnesc a se impartasi de Lumina vietii.

Cantarea a IX-a
Eva adica, prin pacatul neascultarii, blestem inauntru a adus, iar Tu Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, prin odrasla purtarii in pantece, lumii binecuvantare ai inflorit; pentru aceasta toti Te slavim.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pricinuitor de darul muceniciei te-ai facut dascalului tau si cununi de rasplatire daruiesti rugatorilor tai, mijlocindu-le lor de la Hristos iertare si tamaduire de neputintele trupului si sufletului.

Stih: Sfinte Mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Umplutu-s-a de roade maslinul de care ai fost legat spre taiere, iar acum prin rugaciunile tale culegem si noi cu multumire roadele tamaduirilor.

Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Nu ne lasa pe noi in marea primejdiilor, ci ne intinde mana de ajutor, calauzindu-ne catre Adancul milostivirii .

Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Pomule al Raiului, sub ramurile rugaciunii tale primeste-ne pe noi, cei ce alergam la mijlocirea ta de Maica a Domnului.
Cuvine-se cu adevarat sa Te fericim pe Tine, Nascatoare de Dumnezeu, Cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea Ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, Care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe Tine, Cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, Te marim.

Apoi aceste stihiri, glas 8, podobie:
“Ceea ce esti mai cinstita…”.

Bucura-te, cununa mucenicilor lui Hristos, izvorule nesecat al milostivirii, ploaia cea dulce a mangaierii Duhului, doctorul cel iscusit al Doctorului Celui Mare, cerceteaza si neputintele noastre cu a ta rugaciune.

Din portile bolii ma ridica pe mine, cel ce am cazut sub spinii durerilor, ca sa laud ajutorul tau cel minunat.

Crin sfintit al milostivirii fiind, cu mireasma darurilor tale inviaza sufletele noastre cazute in somnul mortii mai inainte de moartea trupului.

Strica roiul cugetelor mele celor rele si cu florile rugaciunii impodobeste mintea mea, spre a birui toate viclesugurile vrajmasului.

Rauri de tamaduiri revarsa celor ce poarta povara multor neputinte trupesti si care nadajduiesc la a ta mijlocire.

Ca unul ce te-ai aratat oglinda a nevinovatiei si lumina a celor din intunericul pacatului, aprinde si faclia inimii mele cu dorirea celor dumnezeiesti.

Cetele puterilor netrupesti, cu Botezatorul, cu Apostolii lui Hristos, cu ale Sfantului Mare Mucenic Pantelimon si cu Nascatoarea de Dumnezeu Maria, faceti rugaciune ca sa ne mantuim.

Sfinte Dumnezeule…Preasfanta Treime…Tatal nostru…si dupa ecfonis cantam Troparul, glas 4, podobie: Degrab ne intampina…

Cararile mantuirii imi lumineaza cu ale tale rugaciuni si mintea mea o ridica Sfinte, spre vederea milostivirii dumnezeiesti intru care se cufunda toate durerile noastre sufletesti si trupesti.

Apoi cantam aceasta stihira glas 2, podobie: “Cand de pe lemn…”, vreme in care ne inchinam icoanei Sfantului:

Ca un ostas intelept al lui Hristos ai biruit toate uneltirile paganatatii si sufletul tau ca un porumbel a zburat catre Cel Ce impodobeste pe toti cu aripile credintei lucratoare intru rabdare.

Stapana, primeste rugaciunile robilor Tai si ne izbaveste pe noi de toata nevoia si necazul.

Toata nadejdea mea spre Tine o pun, Maica lui Dumnezeu, pazeste-ma sub sfant acoperamantul Tau.

1

ACATISTUL Sfântului Mare Mucenic Pantelimon ( 27 IULIE )

Rugaciunile incepatoare:

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru Numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se Numele Tau, vie Imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da-ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Apoi se zic Condacele si Icoasele:

Condacul 1
Înaintea celui cu chip şi nevinovăţie îngerească, a vrednicei slugi a Domnului nostru, care prin nestrămutată credinţă s-a învrednicit a sta alături de scaunul nemuritorului împărat, Pantelimon, ridicăm rugăciunile noastre şi cerem să ne asculte durerile şi cu puterea ce-i este dată de la Dumnezeu, ca un doctor fără de arginţi, să ne cerceteze degrab şi să înlăture de la noi bolile sufleteşti şi trupeşti, ca izbăviţi cu platoşa bunătăţii sale, în tresăltări de bucurie, să-i cântam: Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!

Icosul 1
Din pruncie ţi-ai păstrat sufletul curat, mucenice, căci maica ta cu mare grijă ţi-a sădit în inimă credinţa în dulcele Iisus, pe care mai târziu bătrânul Ermolae, stropind-o cu apa cea vie, pe care şi el o avea de la împăratul nemuritor, ai părăsit păgânătatea şi ţi-ai deschis larg sufletul să primeşti pe Hristos; pentru care îţi cântăm:

Bucură-te, sfinte cu adâncă judecată;
Bucură-te, că dreaptă ţi-a fost credinţa urmată;
Bucură-te, al pieritorilor zei dispreţuitor;
Bucură-te, al blândului Iisus următor;
Bucură-te, că după Domnul ai însetat;
Bucură-te, că dreaptă răsplătire ai căpătat;
Bucură-te, că n-ai ţinut Ia bogăţii pământeşti;
Bucură-te, cel ce ţi-ai adunat comori cereşti;
Bucură-te, cel ce stai între cetele sfinţilor;
Bucură-te, ajutătorul năpăstuiţilor;
Bucură-te, podoaba creştinilor cea nepreţuită;
Bucură-te, mângâierea noastră mult dorită;
Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!

Condacul 2
De mic rămas fără mamă, sfinte, ai fost dat de tatăl tău la învăţătură păgânească şi la meşteşugul vindecărilor cu puterea zeilor; dar ca o trestie neînfrântă ai rămas în mijlocul vânturilor vrăjmaşe şi nu ai găsit alinare până ce n-ai aflat calea Dumnezeului celui adevărat, Căruia îi cântăm: Aliluia!

Icosul 2
Adânc fiind rănit de dragostea în Hristos, când veneai de la Ermolae şi ai întâlnit pe copilul muşcat de viperă, atunci întâia oară te-ai rugat în genunchi lui Dumnezeu, de la care a şi venit mântuirea, căci copilul a înviat, vipera a murit, iar tu ai primit botezul şi te-ai împărtăşit cu trupul şi cu sângele Domnului; pentru care te lăudăm aşa:

Bucură-te, tinereţe închinată lui Hristos;
Bucură-te, nădejdea bolnavilor cea cu folos;
Bucură-te, cel ce ştii să înalţi la ceruri rugăciuni;
Bucură-te, cel ce peste noi reverşi minuni;
Bucură-te, că Domnul putere ţi-a dat;
Bucură-te, cel ce copilul ai înviat;
Bucură-te, bucuria multor îndureraţi;
Bucură-te, uimirea multor învăţaţi;
Bucura-te, ostaş neînvins al lui Hristos;
Bucură-te, că ai aprins credinţa creştină în inimile multora;
Bucură-te, întoarcerea multor rătăciţi;
Bucură-te, mângâierea celor amărâţi;
Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!

Condacul 3
Deşi cu trup omenesc pe pamânt, sufletul ţi l-ai înălţat spre cer. Pentru aceasta, cu dreptate te privesc credincioşii ca pe o stea cerească, de unde vine raza mântuirii în toate necazurile; drept care împreună cu tine cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 3
Râvnă multă ai pus, sfinte, ca să întorci de la închinarea de idoli către Domnul chiar pe tatăl tău, dar el tot păgân a rămas, pana ce a văzut tămăduirea pe care ai dat-o, în numele lui Hristos, unui orb şi atunci împreună cu acela, a primit botezul. Pentru aceasta primeşte de la noi laudă ca aceasta:

Bucură-te, cercetător al durerilor;
Bucură-te, vindecător al orbilor;
Bucură-te, cel ce dai lumină ochilor trupeşti şi celor sufleteşti;
Bucură-te, sfărâmător al curselor diavoleşti;
Bucură-te, al sufletului tău vânător;
Bucură-te, al doctorilor doctor;
Bucură-te, că lucrezi cu puterea lui Dumnezeu;
Bucură-te, că în tine nădăjduim şi noi;
Bucură-te, stăvilar al potrivnicilor;
Bucură-te, lauda îngerilor;
Bucură-te, a păgânilor mirare;
Bucură-te, bucuria mamei tale;
Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!

Condacul 4
Ca norul ce umbrea pe evrei în pustie, astfel te-ai arătat Nicomidiei şi apoi întregii lumi, căci oricine aleargă la tine cu credinţă găseşte alinare, fiind împuternicitul şi alesul Domnului, Căruia pentru darul ce ţi-a dat îi cântăm: Aliluia!

Icosul 4
Ca fulgerul s-a răspândit vestea bunătăţii şi a minunilor tale, sfinte, făcând să se îngrijoreze învăţătorii păgâni, care îndată au cerut împăratului pierderea ta, ca a unuia ce eşti părtaşul lui Hristos, iar tu neabătut ai rămas în credinţă; pentru care îţi cântăm:

Bucură-te, cel ce ţi-ai împărţit moştenirea săracilor;
Bucură-te, cel ce prin case şi închisori milostenie şi tămăduiri aduci celor necăjiţi;
Bucură-te, îngrozirea păgâneştilor conducători;
Bucură-te, că deşertăciunea păgânească vrei să omori;
Bucură-te, cel ce împăratului ai fost împotrivitor;
Bucură-te, că Hristos în luptă ţi-a fost întăritor;
Bucură-te, că mulţime de chinuri ţi-au pregătit;
Bucură-te, cel ce cu răbdare chinurile ai suferit;
Bucură-te, că mulţi, privindu-te, cu tine au crezut;
Bucură-te, cel ce Domnului noi mucenici ai făcut;
Bucură-te, cel ce simţi bucurie în chinuri;
Bucură-te, cel de la care moştenim frumoase pomeniri;
Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!

Condacul 5

Cele ce pentru păgâni erau de preţ pentru tine erau fără de preţ; şi cele fără de preţ la ei erau de mare preţ la tine; căci ai dispreţuit dregătoriile şi bogăţiile vremelnice cu care erai ispitit, pentru a câştiga bunătăţile nepieritoare de la Dumnezeu, Căruia îi cântăm: Aliluia!

Icosul 5
Neînduplecat văzându-te, împăratul a poruncit să fii spânzurat gol pe lemn, cu fiare să fii sfâşiat şi cu făclii ars, dar nepieritorul împărat neatins te-a păstrat, spre uimirea tuturor; de care lucru şi noi minunându-ne, cântăm:

Bucură-te, că ai dovedit împăratului puterea lui Dumnezeu;
Bucură-te, că un vechi slăbănog s-a tămăduit prin darul tău;
Bucură-te, că păgânătatea de ruşine a rămas;
Bucură-te, că vrăjmaşii ţi-au cerut noi torturi într-un glas;
Bucură-te, sfinte, care ţi-ai pus trupul spre chinuri;
Bucură-te, cel pătruns de credinţă adâncă;
Bucură-te, că, gândindu-te la Domnul, te-ai mângâiat;
Bucură-te, că, Hristos în chipul lui Ermolae ţi s-a arătat;
Bucură-te, că fiarele cu care erai sfâşiat ca ceara s-au muiat;
Bucură-te, că de pe lemnul chinurilor sănătos ai fost slobozit;
Bucură-te, că făcliile cu care erai ars s-au stins;
Bucură-te, că înfocată credinţă în inimile multora ai aprins;
Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!

Condacul 6
Pe gânduri ai pus pe cei ce te chinuiau, sfinte, şi încruntaţi la faţă şi la suflet, se întrebau de unde ai atâta putere şi de ce zeii nu te pierd? Atunci au iscodit noi chinuri, pe care tu primindu-le încrezător în puterea lui Dumnezeu, cântai: Aliluia!

Icosul 6
Plumb mult într-un cazan punând şi sub limbile focului topindu-l, ai fost aruncat în această văpaie cu nădejdea deşartă că acum se va sfârşi cu tine, dar tu, viteazule mucenic, iarăşi nevătămat ai rămas, precum mai înainte Dumnezeu păzise pe măritul apostol loan. Pentru aceasta îţi cântăm:

Bucură-te, floarea nădejdilor către Dumnezeu;
Bucură-te, în boli şi în necazuri izbăvitorul meu;
Bucură-te, pentru noi, păcătoşii, al lui Dumnezeu îmblânzitor;
Bucură-te, al rugăciunilor noastre către Domnul purtător;
Bucură-te, tare sprijinitor al copiilor noştri;
Bucură-te, îndestularea cea bună a caselor noastre;
Bucură-te, rouă ce inimile răcoreşti;
Bucură-te, cel ce de asupriri ne izbăveşti;
Bucură-te, vindecarea celor ce de la oameni nu-şi găsesc alinare;
Bucură-te, că din valurile deznădejdilor prin tine aflăm izbăvire;
Bucură-te, cel ce văpaia plumbului ai răcorit;
Bucură-te, cel ce cunună neveştejită ţi-ai pregătit;
Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!

Condacul 7
Zile de-a rândul ai fost chinuit, sfinte, dar acestea mai multă răsplătire ţi-au adus şi mulţumirea mai mult ţi-a crescut, cand cu chinurile tale, dor mare ai aprins în inimile multora, să părăsească zeii şi să treacă la Hristos, cântându-I: Aliluia!

Icosul 7
Piatră ţi-au legat de gât, Pantelimoane, şi în mare ai fost aruncat, dar Stăpânul mărilor şi pe tine şi piatra a făcut-o uşoară şi plutitoare, căci ai mers pe luciul apei, ieşind la mal. Deci, bucurându-ne şi minunându-ne, îţi cântăm:

Bucură-te, cel ce nu te înfricoşezi de chinuri, viteazule;
Bucură-te, cel înarmat cu bărbăţie şi credinţă, alesule;
Bucură-te, al puterii firii înfrângător;
Bucură-te, al adâncului mării stăpânitor;
Bucură-te, plutitor deasupra apelor;
Bucură-te, vieţuitor deasupra ispitelor;
Bucură-te, tinere plin de mireasmă duhovnicească;
Bucură-te, dobânditor de slavă cerească;
Bucură-te, liman al celor îngreuiaţi;
Bucură-te, mulţumirea celor îndureraţi;
Bucură-te, răspânditorule al credinţei;
Bucură-te, iubitorule al umilinţei;
Bucură-te, Mare Mucenic şi tămăduitorule Pantelimoane!

Condacul 8
Nici tinereţea, nici nevinovăţia şi nici puterea minunilor tale, n-au schimbat inimile chinuitorilor, ci mai rău sporind în mânie, îţi iscodeau alte pătimiri crezând că pot pune lumina sub obroc; iar tu făclie mai luminoasă te arătai, spre bucuria lui Dumnezeu cântând: Aliluia!

Icosul 8
Neîncetat ai fost ispitit cu bunătăţi şi cinstiri lumeşti, dar ca pe nişte curse în calea către cer judecându-le, ai fost aruncat în mijlocul leilor şi neliniştiţi te-au privit, dorind să-ţi vadă trupul sfâşiat; dar Stăpânul tuturor gurile fiarelor a închis; pentru care îţi cântăm:

Bucură-te, cel ce eşti cu nevinovăţie încununat;
Bucură-te, că pentru nevinovăţie la chinuri ai fost dat;
Bucură-te, că lupta cea bună ai luptat;
Bucură-te, că Dumnezeu minunat te-a arătat;
Bucură-te, lumină ce sub obroc nu s-a putut pune;
Bucură-te, vieţuitor plin de fapte bune;
Bucură-te, cel ce bunătăţile lumeşti curse le socoteşti;
Bucură-te, că te-ai făcut asemenea oştilor cereşti;
Bucură-te, noule Daniele, aruncat în mijlocul leilor;
Bucură-te, că fiarele s-au făcut asemenea mieilor;
Bucură-te, că vrăjmaşii doreau să te piarză;
Bucură-te, că Hristos nevătămat te-a păzit;
Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!

Condacul 9
Văzând tăria ta, sfinte, mulţi din păgâni au crezut în Hristos, pentru care lucru împăratul de mânie a fost cuprins, iar tu, Pantelimoane, te veseleai pentru vânări de noi suflete, cu care şi noi cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 9
Şi pe roată cu cuie ai fost chinuit, dar roata s-a sfărâmat, lovind pe mulţi necredincioşi şi fermecător socotindu-te, ai mărit pe preotul Ermolae, dascălul tău. Atunci cu trei ostaşi te-au însoţit, sfinte, spre a-l aduce împăratului care si lui îi dorea sfârşitul. Deci pentru noua jertfă ce prin tine se pregăteşte grăim:

Bucură-te, propovăduitorul dumnezeieştii credinţe;
Bucură-te, cel ce înfrunţi mâniile aprinse;
Bucură-te, că pe roată ai fost strunjit;
Bucură-te, că de creştinătate eşti preamărit;
Bucură-te, cel ce ai fost socotit fermecător;
Bucură-te, căci cu Hristos te-ai arătat biruitor;
Bucură-te, al lui Ermolae de mucenicie vestitor;
Bucură-te, căci cu dascălul tău eşti pătimitor;
Bucură-te, că ucenici ai lui Ermolae, Erimp şi Ermocrat s-au arătat;
Bucură-te, că la moartea lor, pământul s-a cutremurat;
Bucură-te, cel ce Treimii pe pământ ai slujit;
Bucură-te, că prin vindecări doctor al Domnului te-ai dovedit;
Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!

Condacul 10
Zadarnice au fost chinurile păgânilor, sfinte, căci drumul ţi-a fost drept către Hristos; pentru aceasta te-ai învrednicit de darul tămăduirilor ce-l verşi tuturor celor ce cu credinţă vin la tine cu rugăciuni şi cu care cânţi lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 10
Cine nu te va lăuda, văzându-te cu ochii minţii, că ai fost împins şi izbit ca un răufăcător, spre marginea Nicomidiei, unde ţi se hotărâse tăierea capului si tu mai liniştit şi mai vesel te-ai arătat. Pentru aceasta din nou primeşte această laudă:

Bucură-te, cel ce loviri ca Domnul ai primit;
Bucură-te, că pentru Iisus toate ai suferit;
Bucură-te, că în chinuri Domnului slavă dădeai;
Bucură-te, că împărăţia cerească cu dor o căutai;
Bucură-te, că numele din Pandoleon ţi-a fost schimbat;
Bucură-te, că glas din cer Pantelimon te-a chemat;
Bucură-te, că după nume eşti mult-miluitor;
Bucură-te, că după fapte eşti mult-îndurator;
Bucură-te, că faţa ca de înger ţi s-a făcut;
Bucură-te, că chinuitorii în lături s-au abătut;
Bucură-te, că spre lovire călăii ai îndemnat;
Bucură-te, că abia îndrăznind capul ţi-au tăiat;
Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane;

Condacul 11
Cu durere dreptcredincioşii au privit sfârşitul tău, Pantelimoane; căci tu le-ai fost flacără nestinsă a dreptei credinţe, miluitor al celor lipsiţi şi vindecător al celor bolnavi, dar ne mângâiem că te-ai suit la Dumnezeu, de unde nu încetezi a privi spre mulţimea ce te cheamă în rugăciuni şi, izbăvind-o de dureri, cânţi lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 11
Senin la suflet şi blând la chip ţi-ai primit sfârşitul, trecand astfel în împărăţia cerească, unde eşti întâmpinat de Sfânta Treime şi aşezat de-a dreapta Sa, mărit de sfinţi şi de puterile cereşti; pentru care laudă ca aceasta îţi aducem:

Bucură-te, mireasmă ce până la cer te-ai ridicat;
Bucură-te, că duhul tău Treimii l-ai încredinţat;
Bucură-te, mult-plânsule de credincioşii pământului;
Bucură-te, mult-lăudatule de puterile cereşti;
Bucură-te, a lui Ermolae, Erimp şi Ermocrat bucurie;
Bucură-te, cu înaintaşii mucenici împreună-vieţuire;
Bucură-te, că de pământ nicidecum nu te-ai depărtat;
Bucură-te, că în rugăciuni pe orice credincios ai ascultat;
Bucură-te, albină ce te-ai îmbogăţit în fapte bune;
Bucură-te, că ai fost încoronat cu nepieritoare cunune;
Bucură-te, piatră la temelia creştinătăţii;
Bucură-te, înfrângător al păgânătăţii;
Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!

Condacul 12
Lupta cea bună ai luptat, credinţa ai păstrat, mulţumindu-ţi sufletul, că ai urmat lui Hristos, iar pentru noi ai rămas vrednică pildă, ca, privind la tine, să-ţi urmăm credinţa şi în ispite să ne înarmăm cu armele tale şi biruitori să mulţumim lui Dumnezeu, cântând: Aliluia!

Icosul 12
Şi după moarte ai săvârşit minuni, Pantelimoane, căci în loc de sânge, lapte a curs din grumazul tău şi măslinul de care ai fost legat spre tăiere, în vederea tuturor s-a umplut de roade; de aceea iarăşi auzi de la noi:

Bucură-te, bucuria Tatălui;
Bucură-te, lauda Fiului;
Bucură-te, desfătarea Duhului Sfânt;
Bucură-te, miluirea celor de pe pământ;
Bucură-te, izvor nesecat de tămăduiri;
Bucură-te, izbăvitor de chinuri;
Bucură-te, doctor sufletesc şi trupesc;
Bucură-te, alesule al Tatălui ceresc;
Bucură-te, cel ce linişteşti sufletele;
Bucură-te, cel ce îmblânzeşti cugetele;
Bucură-te, cel ce scapi de urgia duşmanilor;
Bucură-te, cel ce înlături norul suspinelor;
Bucură-te, cel ce primeşti gândurile şi puterile;
Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!

Condacul 13
Sfinte Mare Mucenice şi tămăduitorule, Pantelimoane, ţie îţi vărsăm durerile noastre de multe feluri şi tu fără întârziere, cu puterea ce o ai de la Dumnezeu, spre Care ne eşti mijlocitor, auzind suspinuri înăbuşite în noapte, în zi, în pat de suferinţă, în călătorii, fii celor ce se roagă ţie, după nevoile fiecăruia: celor neliniştiţi, liniştitor, celor asupriţi, apărător, celor în primejdii, izbăvitor, celor învăluiţi în păcate, scutitor, rătăciţilor îndrumător, bolnavilor deplin vindecător, orfanilor tată, văduvelor părinte, soţilor întăritor în căsnicie, celor porniţi cu răutate, îmblânzitor, şi ne întăreşte în faţa necazurilor, căci suntem slabi şi istoviţi, sfinte, si astfel cu puterea ta, descătuşaţi de amărăciunile noastre, să petrecem în mulţumire, cântând lui Dumnezeu: Aliluia! (Acest Condac se zice de trei ori).

Apoi se zice iarasi Icosul 1 (Din pruncie ţi-ai păstrat sufletul curat, mucenice, căci maica ta cu mare grijă, …) si Condacul 1 ( Înaintea celui cu chip şi nevinovăţie îngerească, a vrednicei slugi a Domnului nostru, …).

Troparul Sfantului Pantelimon

Purtatorule de chinuri, Sfinte si tamaduitorule Pantelimoane, roaga pe Milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

Tot astazi, facem pomenirea
– Orbului care a fost tamaduit de Sfantul Pantelimon;
– Sfintei Cuvioase Antuza;
– A o suta cincizeci si trei de sfinti mucenici care au murit in Marea Traciei;
– Sfantului Cuvios Manuel;
– Sfantului Mucenic Hristodul din Casandra.

Anunțuri